top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverglion0

Bakuchiol: een alternatief of een aanvulling voor retinol?Tot de leeftijd van ongeveer 30 jaar veranderen onze huidcellen ongeveer elke 28 dagen. Dit proces vertraagt ​​naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een droge, doffe huid en verstopte poriën. Retinol kan de celvernieuwing van de huid helpen versnellen, waardoor de huid er fris en glad uitziet. Dit is de basis van de anti-aging en anti-acne werking van dit vitamine. Een belangrijkste negatieve bijwerking van retinol is echter dat ze vaak irritatie of gevoeligheid kan veroorzaken, waardoor ze soms lastig te gebruiken is. Dit is waar bakuchiol op de proppen komt….


Bakuchiol wordt aangeprezen als een zacht, veganistisch alternatief voor retinol. Bakuchiol is afgeleid van de zaden en bladeren van de plant Psoralea corylifolia (Babchi zaden), afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt al geruime tijd gebruikt in ayurvedische praktijken of traditionele Indiase geneeskunde. Het belangrijkste voordeel van bakuchiol is dat het minder irriterend en sensibiliserend is dan retinol. Bakuchiol is echter niet zo goed bestudeerd als retinol.


Op dit moment zijn er al heel wat in vitro testen uitgevoerd die uitwijzen dat bakuchiol heel wat gelijkenissen vertoont met retinol: retinol-achtige eigenschappen van bakuchiol zijn onder andere een stimulans op collageen productie, verdediging tegen oxidatieve stress en verdediging tegen ontstekingsreacties. Echt bewijs krijgen we echter vooral uit testen met testpersonen. Eerste resultaten suggereren dat bakuchiol inderdaad anti-aging activiteit vertoont en ook helpt acne te verbeteren. Deze studies zijn echter gebaseerd op kleine aantallen testpersonen, wat dit onderzoek minder geloofwaardig maakt. Hier is het zoals met veel cosmetische ingrediënten: pas na lange tijd zal duidelijk worden of dit ingrediënt een mythe is of een echt, waardig alternatief voor retinol.


Er is echter een andere interessante eigenschap van bakuchiol, namelijk het heeft een stabiliserend werking op retinol (https://www.cosmeticsandtoiletries.com/cosmetic-ingredients/article/21835331/bakuchiol-to-stabilize-retinol-and-polyunsaturated-lipids°

Om die reden heeft Enfleur gekozen voor een combinatie van retinol (0,3%) met bakuchiol (1%) in retinol serum. De kans op huid irritatie verkleint aanzienlijk terwijl de vitamine A (achtige) werking langer bewaard blijft.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page